Filmwijsheid

Ben jij een leerkracht of cultuureducator? Via de webinarreeks ‘Aan de slag met filmwijsheid’ maken we je wegwijs in film, filmtaal en filmeducatie. Neem deze kennis mee naar de klas of gebruik ze in activiteiten rond film in de vrije tijd. Deze webinarreeks is een initiatief van het VAF in samenwerking met verschillende filmwijze publieksorganisaties.

Via acht afleveringen belichten we de bouwstenen van film, maar je leert ook bij over filmgeschiedenis, filmgenres en de kracht en impact van film. Je kan de acht afleveringen hieronder in willekeurige volgorde bekijken.

Feit of fictie: over docu, fictie en animatie

We worden dagelijks overspoeld met allerlei filmpjes, die door middel van filmtaal een boodschap overbrengen. In deze aflevering gaan we dieper in op hoe deze taal gebruikt wordt om een verhaal te vertellen en hoe dit gelinkt is aan de waarheid en de werkelijkheid. Termen zoals documentaire, fictie en hybridefilms komen aan bod.

De moraal van het verhaal: over het thema

Verhalen vertellen zit al van oudsher in onze cultuur. Maar hoe doen we dat? In dit deel kijken we naar hoe films een boodschap proberen over te brengen en hoe daarbij het onderscheid gemaakt kan worden tussen het onderwerp en het thema.

Spannende verhalen: over narratieve structuren

We herkennen een verhaal als verhaal doordat men gebruik maakt van een bepaalde opbouw. Vaak wordt in film de drie-actstructuur gehanteerd bestaande uit een set-up, confrontatie en climax. Deze aflevering licht deze structuur verder toe met behulp van een voorbeeld.

Strakke kaders: over cameravoering

Deze aflevering staat in het teken van cameravoering, want zonder camera geen beeld en dus geen film. We illustreren verschillende manieren om beelden vast te leggen en het gevolg van keuzes in camerastandpunt en -perspectief.

Gekleurd licht: over licht en kleur

Licht is in wezen de essentie van film. Toch valt de belichting van een film vaak het minste op. Deze aflevering legt de driepuntsbelichting uit en bespreekt begrippen zoals color grading en low-key belichting.

Verknipte tijd: over montage

Volgens sommige filmmakers is montage – of het verknippen van de beelden – de kern van het medium film. Hoe de shots elkaar opvolgen draagt bij tot het begrip van het verhaal. Om continuïteit tussen de shots te creëren, gelden er een aantal regels. Deze aflevering bespreekt de verschillende technieken en hoe die op verschillende manieren ingezet kunnen worden.

Slimme trucs: over effecten in film

Wat we zien op het grote scherm is niet altijd echt. Beelden worden vaak getrukeerd of gemanipuleerd. In deze aflevering kijken we naar de trukendoos die de filmmaker ter beschikking heeft en maken we daarbij een onderscheid tussen special en visual effects.

Gespitste oren: over geluid in film

Naast wat we zien, is wat we horen een cruciaal onderdeel van een filmbeleving. Deze aflevering is gewijd aan geluid. Zo maken we een onderscheid tussen diëgetisch en non-diëgetisch geluid, en tussen geluid on screen en off screen. Ook technieken als ADR en foley worden besproken.

Scroll naar boven